WKater & almost famous in India

De eerste twee weken in Zuid Afrika waren nog erg cultureel verantwoord, de laatste twee weken iets minder.. De laatste weken zijn vooral te omschrijven als een groot feest. Durban heeft dan ook alles: een warm klimaat, een fanfest aan het strand en veel hippe clubs. Daarnaast zaten we in een echt party hostel waar het elke minuut van de dag feest is, het personeel inclusief schoonmaakster staan te dansen bij de receptie! Naast feest wilde we natuurlijk nog de big 5 zien want in het Addo Elephant park in PE hebben we 'slechts' de olifant en de buffel gezien. Omdat we in Addo park zelf hadden rondgereden besloten we om een safari te boeken en ons te laten rijden door Hluhluwe N.P. We hebben erg veel dieren gezien; prachtige zebra's, giraffes, antilopes, buffels, neushoorns en zelfs leeuwen! Van de big 5 hebben we alleen de luipaard niet kunnen spotten. De safari werd afgesloten door een heerlijke braai inclusief wijn en bier, wat wil een mens nog meer? 
 
De twee daarop volgende dagen hadden we nog geen acco geboekt en besloten om terug te keren naar Durban om daar de halve finale te kijken. Het was werkelijk een te groot feest toen bleek dat we in de finale zaten. Omdat het maar ' once in a lifetime' is hadden Kir, Taart en Es besloten ons ticket te verzetten om de finale in Jo'burg bij te kunnen wonen. Onze Engelse vriend Ben, die werkzaam is in het feesthostel had een kaartje voor de finale, dus Ben mee in de auto, hup hup naar Jo'burg. Zondag was het zover, de grote finale. Helaas hadden we geen kaartjes voor de finale maar we vonden het net zo leuk om de wedstrijd op de fanfest te kijken, (net als alle andere wedstrijden) tussen alle andere supporters die geen kaartje hadden. Het fanfest in Jo'burg is alleen net een beetje anders dan in de andere steden. In Jo'burg hebben ze de fanfest namelijk middenin Soweto gebouwd, Soweto is de grootste sloppenwijk van heel Afrika... Stonden we daar als enige drie Nederlandse blanke vrouwen, we waren een attractie opzich. Ongeveer de helft van de mensen was voor Nederland en we zijn dan ook getroost door alle lieve mensen na de nederlaag. Maar je moet toch relativeren, stonden we daar te janken om een pot voetbal tussen de mensen die in een sloppenwijk wonen en wel andere kopzorgen hebben,tja...
 
De laatste dagen met z'n drieen hebben we het er nog maar even lekker van genomen, sushi, naar het casino, naar de bios en een laatste avondmaal in Kir haar favo restaurant ' Hooters'. Toen was het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen en hebben we Kir uitgezwaaid. De volgende dag moesten ook wij eraan geloven. De huurauto ingeleverd (waar we 4700 km mee hebben rondgereden!) en met Ethiopian airlines naar India. Dat klonk niet veel belovend en dat was het ook niet.. Vanwege vertraging onze aansluitende vlucht naar India gemist en de volgende ging pas 24 uur later! Zaten we daar in Addis Ababa, de hoofdstad.. Gelukkig had Ethiopian Airlines een 4 sterrenhotel geregeld inclusief ontbijt, lunch en diner en als klap op de vuurpijl mogen we ook nog 200 usd handje contantje ophalen, daar willen wij wel 24 uur voor wachten!
 
Vrijdagochtend eindelijk aangekomen in Mumbai. Dachten we dat Jo'burg groot was met 9 miljoen inwoners, doet Mumbai er een schepje bovenop met ruim 17 miljoen. India is chaotisch, heet, vochtig, moist(Kir, speciaal voor jou) vies, arm en overweldigend. Een paar feitjes over mumbai:
  • In een trein voor 1800 personen, proppen ze er in de spits 7000 in.
  • Op 1 miljoen inwoners zijn er 17 publieke toiletten. 
 
Onze eerste dag in India: nadat we kennis hadden gemaakt met het heerlijke eten van India werden we aangehouden door een man, of we mee wilde spelen als figuranten in een Bollywoodfilm. Zeg je Mumbai dan zeg je Bollywood dus dat hebben we maar gedaan. De volgende dag werden we om 08.00 opgehaald door een Bollywood tourbus. We kregen Indiase kleding aan en werden in de make-up gezet. De rest van de dag bestond vooral uit veel wachten tussen het figureren door. Al met al leuk om een keer mee te maken. Es kreeg een glimlach en Taart zelfs een praatje met de Brad Pitt van Bollywood,haha! Verder hebben we nog een bezoek gebracht aan 1 van de 2000 slums van Mumbai. Hier wonen 1 miljoen mensen op 1.75 km2. Deze sloppenwijk is alleen net anders dan vele andere, er wordt 650 miljoen usd omgezet per jaar! Er wordt plastic gerecycled, leer bewerkt en aardewerk potten gemaakt. Erg indrukwekkend om zoveel mensen op zo'n kleine oppervlakte onder zulke barre omstandigheden te zien. India is erg wennen na een maand feest en luxe, ook het feit dat we de taal niet kunnen verstaan of kunnen lezen is erg wennen.
 
Na Mumbai gingen we een paar dagen naar het strand. Goa was erg ver weg maar de Lonely Planet zei het volgende: ' If you can't make it to Goa, Ganapatipule is the place to be'. Nou, niet dus! Betekende regenseizoen in Mumbai elke dag een flinke bui, in Ganapatipule regende het constant varierend van hard tot heel hard. Al had het niet geregend, het strand was niet om over naar huis te schrijven; afval, zooi en vies roodbruin water, het paradijs was ver te zoeken. Zeker toen we middenin de nacht wakkerschrokken omdat er iets over ons heen liep! 2 uur en 120 zoekpogingen later waren we erachter wat het was, een grote muis aka een rat,bah!
 
Na ons prachtige strandavontuur, op naar Aurangabad. We hadden overdag de trein terug naar Mumbai genomen en zijn daar overgestapt naar een nachttrein. Alleen het verkrijgen van het ticket gaf al de nodige problemen en voorspelde al niet veel goeds. Gelukkig troffen we op het perron een man aan die engels sprak en ons meehielp een slaapplek te vinden. De trein bleek echt overvol te zitten en deze aardige meneer bood dus zijn eigen slaapplaats aan met airco, maar ook dit mocht niet van de conducteur dus heeft deze aardige meneer geregeld dat we een slaapplek kregen bij de sleeper klasse (de goedkoopste mogelijkheid om te slapen). Nu konden we dan eindelijk nog 4 uurtjes slapen tot onze eindbestemming, wilde het niet dat na 2 uur onze slaapplek werd opgeeist door andere mensen die met hun ticket stonden te zwaaien. Daar ging onze nachtrust, de laatste 2 uur hebben we weer geluk gehad en kregen we een stukje van iemands bed aangeboden om op te zitten. Zo zaten we in ieder geval niet tussen de arme sloebers op de grond. Een goede les voor de volgende keer: optijd je slaapplek regelen in de trein, want het is echt HEEL druk. 
 
Veel liefs, Taart & Es
 
P.s. je weet nooit wat de komende 24 uur gaan brengen en dat maakt het reizen zo ontzettend leuk.

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer